A szeder egy olyan hazai, úton – útfélen megtalálható bogyós gyümölcsünk, amit méltatlanul nem használunk elég sokszor!
Az őszi bogyós gyógynövényekről szóló írásaimban (melyeket itt, és itt és itt tudsz elolvasni) sajnos kimaradt a szeder, pedig méltán tekinthető ez a csodálatos gyümölcs nem csak táp-, hanem gyógynövénynek!
Az idén nagyon bőségesen terem, legutóbbi sétánk alkalmával is sokat tudtunk gyűjteni belőle. Csodálatos színű, ízű, illatú bogyó, szemnek, szájnak, orrnak és testnek gyógyszere. Nyersen, frissen, mindenféle variálás nélkül is isteni, de könnyen fagyasztható, hogy a szűkösebb téli időszakban is rendelkezésünkre álljon ez a fantasztikusan sokrétű hatásokkal bíró gyümölcs.
A szedret ősidők óta fogyasztják, sőt gyógynövényként használják, nem véletlenül! Még felsorolni is hosszú a sok jótékony hatását. Ezt a sok pozitív hatást (pl. antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, salaktalanító, stb.) a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok, fitoösztrogének és számtalan egyéb növényi hatóanyag biztosítja.
Gyűjtése
Augusztus – szeptemberben érik. Csak az érett bogyókat szedjük le, mert nem utóérő, vagyis szedés után már nem fog beérni!
Sétáink alkalmával készüljünk fel: zárt öltözet, akár kesztyű, mivel a bokrok nagyon szúrósak! Óvatosan érdemes megközelíteni, és figyelni, hogy lelógó ágak ne csapjanak arcon. Az érett szemek nagyon könnyen leválnak, nem kell a bokrot rángatni! Érdemes nem út mellett szedni, inkább réteken, erdő szélen, bozótosban. Megéri a munkát, mert a bolti szederrel ellentétben a természetben gyűjtött szeder biztosan bio, és jóval magasabb a vitamin és ásványianyag tartalma.
Szeder levél
A gyümölcs mellett, ha már ott vagytok, érdemes a leveléből is gyűjteni, hiszen az is egy értékes gyógynövény! Beszárítva egy évig felhasználható hatóanyag veszteség nélkül!
A szederlevél tea alkalmazható hasmenés esetén, szájnyálkahártya gyulladásnál, ínygyulladásnál gargarizálásra, sebek, fekélyek esetén pedig lemosó és borogató szerként. Salaktalanító teakeverékek részeként is alkalmazható. Jó hatású ízületi gyulladások, köszvény és cukorbetegség esetén is.
Tea készítése
Egy csapott evőkanál szárított szederlevelet forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel. Lefedve áztassuk 15 percig, majd szűrjük le. Napi 1-2 csésze tea korlátlan ideig fogyasztható.
A szeder jótékony hatásai
- Antioxidáns
A szeder a friss gyümölcsök közül az egyik legkiválóbb antioxidáns forrás. Ezt az erőteljes hatást a benne lévő fenolsavak, flavonoidok, flavonolok (mint pl. a katechin, galluszsav, kvercetin, rutin, antocianinok, stb.) okozzák. Az antioxidáns kapacitás mértékét az ORAC skálán mérik. A szeder ORAC értéke 2040-2800 között változik, ami a friss gyümölcsöket tekintve magasnak számít. Rögtön fogyasztása után megemeli a vér antioxidáns szintjét.
Az antioxidáns hatás azt jelenti, hogy segíti a szervezetet az ártalmas szabad gyökök elleni küzdelemben, így egy sor, akár életveszélyes betegség kockázatát képes csökkenteni.
Ami még nagyon fontos: bár nagyon hasznosak tudnak lenni a különböző antioxidáns táplálék kiegészítők, kivonatok, a szervezetünknek mindig a természetes forma a legjobb, úgy, ahogy a természetben előfordul. Ilyenkor ugyanis nem csak az antioxidáns összetevők hatnak, hanem a gyümölcsben lévő egyéb hasznos vegyületek. Ezeknek együttes szinergiája növeli a növény hatékonyságát! - Gyulladáscsökkentő, antibakteriális:
A gyulladás számos betegség kiinduló pontja, a szívproblémáktól az ízületi gyulladásig. A benne lévő ellagsav képes a gyomor nyálkahártyájának gyulladását javítani, így gyomorfekély esetén is nagyon hasznos táplálék! - Immunerősítő hatású:
A benne lévő hasznos anyagoknak köszönhetően fokozza az immunrendszer működését, anélkül, hogy túlpörgetné! Rendszeres fogyasztása segíti a szervezetet különböző kórokozók leküzdésében, védelmet nyújt a fertőzések ellen. - Védi a szívet, az ereket, csökkentheti a vérnyomást:
A benne lévő antocianinok a szív és az erek jó barátai. Tanulmányok szerint a magas antioxidáns tartalmú ételek – mint a szeder – rendszeres fogyasztása, megakadályozzák még a legkisebb hajszálerek károsodását is. - Javítja az emésztést:
A szederben oldhatóés oldhatatlan rostok is vannak, melyek nagyon pozitívan hatnak az emésztésre. Fokozzák a bélmozgást, segítenek a székrekedés megelőzésében és a káros toxinok eltávolításában a belekből. - Segít szabályozni a cukorháztartást és a koleszterinszintet:
Szintén a rostoknak köszönhetően pozitívan hat a koleszterinszintünkre és a vércukorra. Alacsony kalória tartalma miatt fogyókúrázok is nyugodtan fogyaszthatják. - Serkenti az agyműködést:
A benne lévő polifenol vegyületek védik az agyat az öregedéssel járó folyamatoktól, melyek esetleg memóriavesztéshez, Alzheimer kórhoz vezethetnek. Rendszeres fogyasztása javítja a hosszú távú memóriát, a szellemi – kognitív képességeket. - Jótékonyan hat a csontokra:
A benne lévő magnézium és kalcium nélkülözhetetlen az egészséges csontozat fenntartásához. - Jótékonyan hat a bőrre, növeli a kollagén szintézist:
A szederben számos bőrbarát anyag van (C-vitamin, E-vitamin, antioxidáns), melyek védik a bőrt az antioxidáns hatásoktól, segítik a bőrnek – inaknak – szalagoknak nélkülözhetetlen kollagén képződését, a kötőszövetek megfelelő zsír- és víztartalmának szabályozását. A korral jelentősen csökken a szervezetünkben a kollagén, ezért nagyon jót teszünk a bőrünkkel (is), ha sok szedret eszünk :). - Védi a szemet:
Rendszeresen fogyasztva, a szeder védi a szemet az UV sugárzással szemben. A benne lévő lutein véd az oxidatív stresszel szemben, antocianid- és vitamintartalma javítja a látást és különböző szembetegségek kockázatát csökkenti (pl. szürkehályog, makula degeneráció, farkasvakság). - Segít a rákmegelőzésben:
Szintén a benne lévő erős antioxidáns vegyületek miatt rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, meggátolják a rákos sejtek elszaporodását.
Ha nem is csodaszer a szeder, de rendszeres fogyasztása tényleg csodákra képes! Érdemes tehát gyűjteni, enni, használni minél gyakrabban! A természetben mindig megtaláljuk a legjobb orvosságokat, melyek a legszelídebb, ugyanakkor a leghatékonyabb módon támogatnak bennünket abban, hogy minél erősebben, egészségesebben, energikusabban éljük az életünket.